Har du brug for en kostplan?

Du har højest sandsynligt før hørt om en kostplan.

Enten har du selv prøvet en, du kender en der har været på en eller du har hørt, at det er det ultimative til at opnå den helt rigtige strand form – men er den nu også værktøjet du skal bruge?

Hvad er en kostplan egentligt?

En kostplan er en plan over, hvad du bør/kan vælge at spise.

I de fleste tilfælde dækker en kostplan over en liste af fødevare, som du kan vælge i mellem eller bør sigte efter at spise.

Ofte vil kostplanen fokusere på sunde og næringsrige fødevare, ikke bestå af 50% kosttilskud – som du reelt set godt kan undvære.

Jeg skriver ofte, fordi du vil finde mange eksempler på kostplaner, som er lavet af ikke faglige personer.

Typisk ved de ikke, hvad de sidder og planlægger, samt hvilke konsekvensker planlægningen af dine måltider kan have på din krop.

Derudover sættes der ofte alt for urealistiske forventninger til din planlægning eller hverdag.

En kostplan er et værktøj – ikke løsningen

Din kostplan skal fungere som et værktøj. Et værktøj til at bidrage med at give dig en overordnet rettesnor efter, hvordan du KAN spise.

En kostplan vil aldrig være perfekt eller fuldstændig.

I 9 ud af 10 tilfælde vil du heller aldrig kunne følge den til punkt og prikke – din hverdag varierer simpelthen for meget til, at det er realistisk.

I min optik er en kostplan et værktøj til at hjælpe dig med at danne et fundament for din kost.

Ofte bruger jeg en kostplan hos mine klienter til at danne fundamentet for at forbedre eller erstatte nogle af deres kostvaner.

Dermed sagt er det aldrig dét jeg ville bede dig om at spise resten af dit liv, men en guide til, hvordan du kan spise ift. de resultater, som vi arbejder på at opnå for dig.

Måske jeg i starten beder dig om at prøve og skifte juice ud med frugt. Netop for at skabe en større mæthed og få flere fiber.

Det kunne også være, at jeg gav dig en aftensnack bestående af frugt, melon, knækbrød eller mørk chokolade, fremfor intet at spise efter aftensmad, hvilket så kunne resultere i, at du spiste ½ pose chips.

Der er ingen færdig løsning på din livsstil og kost – kostplanen er et værktøj. Det du hovedsageligt har brug for er vejledning.

Når det så er sagt, så tager en god kostplan udgangspunkt i dig, dine kostvaner og din hverdag. Dét skal den. 

Vil du læse mere om kost? Så læs med på mine indlæg omkring kulhydrat, protein eller fedt.